ליווי וטיפול רגשי באמנות ותנועה
עם נטע אבורמן זייגנר
כי הבריאות הרגשית של ילדך היא מעל לכל
טיפול בתנועה
מה זה טיפול בתנועה?
טיפול בתנועה הוא טיפול רגשי המתמקד בגוף ובתנועה ככלי להבעה עצמית ואמצעי לשינוי. טיפול בתנועה פותח פתח לביטוי רגשי ולהבנה טובה יותר של נפש האדם גם דרך פסיכותרפיה וגם דרך התנועה עצמה והגוף עצמו והחיבור הטבעי הקיים ביניהם. התנועה משמשת כשפה רגשית וכערוץ נוסף לביטוי עצמי ונפשי. הנחת היסוד בטיפול בתנועה היא כי הגוף והנפש הם מערכת אחת. בטיפול בתנועה יש אמונה בסיסית ששינוי בביטוי תנועתי יוביל לשינוי אישיותי והתנהגותי.;Hunt, 1964) Leventhal, 1973 ).
בשנות הילדות המוקדמות, הגוף פועל כבסיס החוויה של הילד בהתפתחותו. טיפול בתנועה מאפשר יצירת קשר לא מילולי דרך משחק, תנועה ודמיון. המפגש התנועתי הטיפולי מאפשר ביטוי ושימוש בתנועה רגשית, קשר, תקשורת ומיומנויות חברתיות, חיזוק הוויסות הרגשי והחושי, בצורה מילולית ולא-מילולית.
דרך התנסות תנועתית-רגשית עובדים על הרחבת הגיוון התנועתי, ביטוי רגשי, וקשר. התנסות בחדר הטיפולים מהווה מקום בטוח ומקבל, העוזר בחיזוק דימוי הגוף ודימוי העצמי של הילד, וכן קידום היכולת התקשורתית, חיבור אינטגרטיבי לגופו, ביטוי וויסות רגשי.
בחדר הטיפולים נעשה שימוש באביזרים שונים כמו כדורים, חבלים, בדים, גלילים, ומוזיקה, כדי לעודד תנועה, וכן לאפשר תקשורת ותנועה משותפת שפחות מאיימת, בגלל התיווך של האביזר, היוצרת יותר קשר ישיר. תרפיה בתנועה יכולה להתקיים כטיפול: פרטני, קבוצתי, דיאדי וקבוצתי.
"טיפול בתנועה" הוא גישה טיפולית המשתמשת בתנועה ובריקוד כאמצעים עיקריים להתערבות פסיכותרפית. הרעיון מאחורי טיפול זה הוא שתנועת הגוף יכולה לשקף ולהשפיע על מצבו הנפשי והרגשי של האדם. דרך השימוש בתנועה, המטופל יכול לחוות תהליכים פנימיים, לבטא רגשות ומחשבות שקשה לו להביע במילים, ולעבוד על שיפור התפקוד הרגשי והחברתי.טיפול בתנועה נמצא בשימוש במגוון הקשרים טיפוליים ונפוץ במיוחד בעבודה עם ילדים, אך גם עם מבוגרים ואנשים בכל שלבי החיים. הוא יכול לעזור בטיפול בקשיים רגשיים, פסיכולוגיים וחברתיים, כמו דיכאון, חרדה, בעיות תקשורת ועוד. הטיפול מתבצע תחת הנחיית מטפל מוסמך, שמשתמש בתרגילי תנועה וריקוד כדי לפתח מודעות גופנית ורגשית, לחזק את הביטחון העצמי ולשפר את התפקוד החברתי והאישי של המטופל.